Z DIETOstrefy do Strefy Smaku
Wielu z nas wychodząc do restauracji, chciałoby zjeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Orzechy włoskie na zdrowie, młodość i odporność
Można je chrupać wydobyte prosto z łupiny, dodać do surówek i sałatek (także w postaci oleju wytłoczonego z nich na zimno), albo do ciast, ciasteczek i tortów.
Boskie Tarty
Francuzi wiedzą, co dobre. Nic dziwnego, że tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw ich kuchni.
Kasza jaglana na zdrowie
Jest zalecana, np. przy przeziębieniach, czy stanach zapalnych. Idealnie nadaje się też na wiosenne monodiety, oczyszczające nasz organizm z wielu toksyn. Kto jeszcze nie zna, musi wreszcie „zaprosić” jagła do swojej diety...
Czas na pierniczkowanie
W dobie wszelakich babeczek, muffinów i pączków z dziurką w środku, często zapominamy o naszych poczciwych i smacznych piernikach
Płynne złoto
Od tysięcy lat uważana jest za cenne lekarstwo i znakomity balsam do ciała. Homer nazwał ją „płynnym złotem”. Na naszych stołach oliwa z oliwek gości od czasów królowej Bony. Dziś coraz powszechniej używana jest w kuchni
Smakowite awokado
Przyrządza się z niego różnego rodzaju sałatki, przystawki, sushi, a w Brazylii nawet napoje mleczne z lodem. Ale najpopularniejszym daniem z awokado jest meksykańskie guacamole
Skarby ukryte w skorupce
Dobroczynne dla zdrowia i urody wartości odżywcze orzechów znane są od dawna. Ich regularne jedzenie dobrze wpływa na nasze serce, układ krążenia, układ nerwowy, skórę.
Smaczne i zdrowe gruszki
Gruszki uprawiane były już w starożytnej Grecji, a najprawdopodobniej pochodzą z Azji. Od XVII wieku z powodzeniem hodowali je Francuzi i Belgowie.