Tygodnik Strefa Mińsk NR 15/16 (371/372)

Domowe ciasteczka,

czyli spróbuj swoich sił wypiekając pierniczki i inne cudeńka.

Opublikowano: 23 Grudnia 2014, Wtorek, 19:56
Autor: btsd
 0 0 0


Święta tuż, tuż, a czasu wciąż zbyt mało, aby wszystko przygotować z należytą starannością i zaangażowaniem, jakich oczekujemy od siebie i innych. Biegając w przyspieszonym rytmie świątecznej gorączki, czasami jednak brakuje tchu i chciał, nie chciał musimy zwolnić i zatrzymać się choć na moment. A wtedy najlepszym odpoczynkiem i relaksem są chwile spędzone w rodzinnym gronie, na przykład... przy wspólnym robieniu ciasteczek.

Pierniczki
Pierniczki to najprostsze i najszybsze słodkości wśród domowych wypieków, z którymi poradzą sobie zarówno dzieci, jaki i ich nieuzdolnieni kulinarnie rodzice. Do tego dodatkową zabawę stworzymy przy wymyślaniu sposobów dekoracji ciasteczek. Poczynając od gotowych posypek, lukrów, kolorowych kuleczek i innych jadalnych ozdóbek, przez suszone ziarna i owoce, kończąc na witrażach powstałych z rozkruszonych kolorowych landrynek. Przy małym nakładzie kosztów i niezbyt skomplikowanej pracy frajda gwarantowana.

Składniki (50-60szt.)
– 300g mąki pszennej
– 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 130g cukru pudru
– 100g masła
– 100g miodu
– 1 łyżka przyprawy do pierników
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręcznie lub za pomocą miksera (masło rozpuszczamy i studzimy). Powstałe ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykrawamy różne kształty (foremki) i pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 8-10 minut. Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy.

Ciasteczka z masy solnej

Ciasteczka z masy solnej są alternatywą dla osób, które nie gustują w piernikach lub stronią od słodkości, ale chętnie wymyślają oryginalne ozdoby choinkowe. Własnoręcznie zrobiona gwiazdka lub dzwoneczek z pewnością nada uroku świątecznemu drzewku, a pięknie udekorowana lub naturalnie rumiana posłuży przez wiele lat. Wystarczy 1 szklanka mąki zwykłej, 1 szklanka soli, 100 g mąki ziemniaczanej i 150 ml wody, aby wyrobić ciasto na dwie blachy ciasteczek. Pieczemy je podobnie jak pierniczki, ale w niższej temperaturze (70-100°C) w zależności jaki chcemy uzyskać efekt końcowy – pulchne lub płaskie formy. Do dekoracji możemy wykorzystać wszystko, co nam przyjdzie do głowy: składniki spożywcze, lukry, masy kolorowe, posypki lub artykuły typowo dekoracyjne – koraliki, cekiny, brokat itp. Niestety, choć efekt może być bardzo apetyczny, to do jedzenia nie polecam.

 


Tekst – Izabella Walewska-Ogrodnik

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania