Tygodnik Strefa Mińsk NR 11/12 (367/368)

Smakowite awokado

Przyrządza się z niego różnego rodzaju sałatki, przystawki, sushi, a w Brazylii nawet napoje mleczne z lodem. Ale najpopularniejszym daniem z awokado jest meksykańskie guacamole

Opublikowano: 24 Grudnia 2012, Poniedziałek, 10:25
Autor: admin
 0 0 0

Awokado ma charakterystyczny, gruszkowaty kształt, tłusty, kremowozielonkawy miąższ, jest bogate w witaminy A, B, C i E, a także podstawowe kwasy tłuszczowe, niszczy wolne rodniki i działa odżywczo na skórę. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sałatek i dań wegetariańskich, a w zrobionym z niego guacamole rozsmakują się wszyscy domownicy.

Awokado pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie jest uprawiane w strefie tropikalnej na całym świecie. Coraz chętniej jest kupowane przez świadomych konsumentów, gdyż zawiera wiele cennych składników odżywczych, np. błonnik, białko, witaminy: A, B1, B2, B5, B6, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz wapń, potas, żelazo, jod, cynk i fosfor. Awokado o gładkiej, maślanej strukturze ma dużo jednonienasyconych tłuszczów, które podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu i delikatnie zmniejszają ilość trójglicerydów tłuszczowych. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że jest polecane osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje, dzięki czemu w niektórych krajach jest zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Awokado zawiera też dużo kwasów omega-3, dzięki czemu chroni przed zmarszczkami, wspomaga pracę mózgu i łagodzi bóle artretyczne. Posiada również wysoki poziom przeciwutleniającej luteiny, która według badań wspomaga wzrok i układ sercowo-naczyniowy. Wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby oraz zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. Z kolei odwar sporządzony ze skóry awokado pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze. A maseczki przyrządzane z dojrzałego owocu łagodzą podrażnienia skóry (także spowodowane słońcem) i doskonale odżywiają cerę.

Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Przyrządza się z niego różnego rodzaju sałatki, przystawki, sushi, a w Brazylii nawet napoje mleczne z lodem. Ale najpopularniejszym daniem z awokado jest meksykańskie guacamole. W oryginalnej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki (dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu) i soli. Ale istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian guacamole. Można np. do podstawowej pasty dodać pomidory, paprykę, kolendrę, czosnek, papryczkę chilli, jajko ugotowane na twardo czy biały ser. Wszystko zależy od inwencji i ulubionych smaków. Guacamole sprawdza się idealnie jako dip, np. do kukurydzianych chipsów czy warzyw (marchewka, seler naciowy), albo jako „smarowidło” do kanapek. W sklepach często sprzedawane jest niezbyt dojrzałe awokado. Po przyniesieniu do domu, trzeba je owinąć w papier i zostawić na jakiś czas w szafce, aby „zmiękło”.

Jak zrobić guacamole?

Będą potrzebne:
dojrzałe awokado, łyżka soku z cytryny lub limonki, mały ząbek czosnku, sól, pieprz i w zależności od potrzeb jajko ugotowane na twardo lub dwie łyżki białego sera.

Sposób wykonania:
Awokado obieramy ze skórki, oddzielamy miąższ od pestki, która jest niejadalna i wkładamy do miski lub małego blendera. Dodajemy sok z cytryny lub limonki, starty czosnek, sól i pieprz. Rozgniatamy wszystko widelcem lub miksujemy w blenderze. To klasyczna pasta z awokado. Ale jeśli dodamy do niej jajko lub ser i zmiksujemy z miąższem i przyprawami uzyskamy gęściejszą konsystencję. Zresztą, każdy może wymyślić swoje własne guacamole, eksperymentując z dodaniem ulubionych przez siebie składników, np. ziół czy pokrojonych w kostkę pomidorów. Energetyczne guacamole będzie idealnym „smarowidłem” kanapek na śniadanie. Smacznego :)

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania