Tygodnik Strefa Mińsk NR 11/12 (367/368)

Płynne złoto

Od tysięcy lat uważana jest za cenne lekarstwo i znakomity balsam do ciała. Homer nazwał ją „płynnym złotem”. Na naszych stołach oliwa z oliwek gości od czasów królowej Bony. Dziś coraz powszechniej używana jest w kuchni

Opublikowano: 7 Stycznia 2013, Poniedziałek, 09:37
Autor: admin
 0 0 0

Od tysięcy lat uważana jest za cenne lekarstwo i znakomity balsam do ciała. Homer nazwał ją „płynnym złotem”. Na naszych stołach oliwa z oliwek gości od czasów królowej Bony. Dziś coraz powszechniej używana jest w kuchni, zwłaszcza ta uzyskiwana z pierwszego tłoczenia owoców, tzw. Extra Virgin...

Oliwa naturalna (na butelkach oznaczana napisami „native”, „vergine” lub „Extra Vergine”) jest tłoczona na zimno, w temperaturze pokojowej i nie poddaje się ją filtracji (jest mętna), dzięki czemu jest najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym. Dlatego spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać zapadaniu na szereg chorób nowotworowych, np. raka piersi i skóry. Wpływać na wzmocnienie układu odpornościowego i ochraniać organizm przed wirusami. Bogactwo związków mineralnych (fosfor, żelazo, potas) oraz witamin z grupy B, C i E, a także prowitaminy A zawartych w oliwie z oliwek spowalnia rozwój miażdżycy i wydłuża średnią długość życia. Pomaga również w zwalczaniu chorób serca – zawarte w niej kwasy tłuszczowe działają doskonale na naczynia krwionośne oraz na układ sercowo-naczyniowy (mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, którzy spożywają duże ilości oliwy z oliwek są tego najlepszym przykładem – mają najdłuższą średnią życia wśród Europejczyków). Zawarta w oliwie witamina D wzmacnia kości, a co za tym idzie zapobiega krzywicy, osteoporozie i skurczom mięśni. I wreszcie, oprócz wielu mikroelementów oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, który powoduje spadek zachorowań na astmę oraz wszelkiego rodzaju alergie. Pomaga również przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach, a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Oliwa z oliwek wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia, spowalnia procesy starzenia i przeciwdziała zakrzepom. Powinna też stać się stałym elementem diety osób chorych na cukrzycę, gdyż asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek Extra Vergine nie zawiera soli, żadnych konserwantów ani chemikaliów i jest produktem bezglutenowym.

Oliwa z oliwek ma kolor od złocistożółtego do żółtozielonego, charakterystyczny zapach oraz specyficzny smak, który zależy od kraju jej pochodzenia. Oliwy hiszpańskie znane są ze swego łagodnego, owocowego smaku. Oliwy greckie najczęściej mają przyjemny, ziołowy aromat i dość pikantny smak. Oliwy włoskie smakują w zależności od regionu, w którym zostały wytłoczone – te z północy Włoch są słodkawe, z wyraźną orzechową nutą, ze środkowych Włoch są bardziej pikantne, a z południa – intensywne i zdecydowane. Warto też pamiętać, że czasem drapiący w gardło, a nawet gorzki smak oliwy wcale nie jest wadą. Tak intensywnym smakiem charakteryzują się oliwy najwyższej jakości, tłoczone z oliwek zerwanych zanim stały się w pełni dojrzałe i natychmiast przetworzonych. Dzięki temu oliwa zachowuje najcenniejsze substancje zdrowotne. Z kolei oliwy smakowe uzyskuje się dzięki dodaniu do „płynnego złota” ziół i przypraw, np.: gałązek rozmarynu, oregano, tymianku, papryczek czy ziarenek pieprzu.

Zastosowanie w kuchni oliwy z oliwek jest praktycznie nieograniczone. Można jej używać do przyrządzania sałatek, zup, sosów (zwłaszcza popularnego vinegretu), majonezu, a nawet ciast. Idealnie nadaję się również do smażenia. Temperatura dymienia, od której tłuszcz zaczyna się palić, wyzwalając szkodliwe substancje wynosi dla oliwy z oliwek 210ºC. Jest ona wyższa od przyjętej idealnej temperatury smażenia, która wynosi 180ºC. Warto wiedzieć, że oleje powszechnie stosowane w naszych kuchniach, jak rzepakowy czy masło, rozpadają się w znacznie niższych temperaturach, wytwarzając np. rakotwórcze substancje.

Ale obok oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia w sprzedaży są także oliwy z oliwek zawierające rafinowaną oliwę z oliwek i oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia (na butelkach określa się je „pure”) oraz oliwa z wytłoków oliwnych (jest to najniższej jakości oliwa dopuszczona do konsumpcji – na butelkach pisze się wtedy „sansa” lub „pomace oil”). Nie są one jednak już tak bogate w składniki odżywcze, jak oliwa z pierwszego tłoczenia. Kto jeszcze się waha, aby na dobre zaprosić oliwę z oliwek do swojej kuchni, niej już nie zwleka – „płynne złoto” to samo zdrowie.

Oprac. ZR

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania