Tygodnik Strefa Mińsk NR 15/16 (371/372)

Boskie Tarty

Francuzi wiedzą, co dobre. Nic dziwnego, że tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw ich kuchni.

Opublikowano: 15 Czerwca 2014, Niedziela, 14:08
Autor: admin
 0 0 0

Boskie tarty

Francuzi wiedzą, co dobre. Nic dziwnego, że tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw ich kuchni. Na słodko, czy na słono może być wykwintnym daniem, albo zwyczajną przekąską. Sprawdza się na przyjęciach i na pikniku. W każdej odmianie smakuje wybornie – warto umieć ją robić zwłaszcza, że wbrew pozorom, to nic trudnego.

Bazą tradycyjnej tarty jest ciasto kruche z prawdziwego masła, ale można też przyrządzić ją z ciasta drożdżowego lub francuskiego (gotowe jest do kupienia w supermarketach). Następnie ciasto, którym wykłada się okrągłą i niską formę o pofałdowanych brzegach, uzupełnia się farszami. I tu dopiero zaczyna się zabawa. Farsz może być słodki, np. owoce, budyń, kremy, galaretki, masa marcepanowa – wtedy przygotujemy pyszny deser. Ale może być też słony, np. warzywa, mięso, drób, ryby, owoce morza, ser, grzyby i już mamy smakowite danie na obiad, czy kolację.
Wyróżnia się trzy metody pieczenia tarty. Pierwsza polega na pieczeniu równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem. Druga to pieczenie najpierw samego ciasta, a potem napełnienie go farszem. Trzecia mówi o pieczeniu samego ciasta, a dopiero pod koniec pieczenia wyłożeniu na nie nadzienia.
Tartę w można jeść na ciepło i na zimno – w obu wersjach jest po prostu pyszna. Jej mniejszą formą jest tartaletka – znana nam bardziej jako babeczka, np. z owocami, kremem i galaretką. Choć coraz częściej na przyjęciach, czy rautach na stołach spotyka się jej słoną wersję – równie smakowitą.
Na kulinarnych blogach i w gazetach aż roi się od przepisów na różnego rodzaju tarty – warto poszukać tam inspiracji. Kto jeszcze się zastanawia, czy zaprosić tartę do swojej kuchni, radzimy, aby nie zwlekał. Gwarantujemy, że uzależni się od pierwszego upieczenia :) Na zachętę podajemy przepis na tartę z kremem czekoladowym i truskawkami (w końcu sezon truskawkowy w pełni). To obłędny deser rodem z Francji na niedzielne popołudnie – obowiązkowo z filiżanką aromatycznej, włoskiej kawy i lampką schłodzonego wina musującego.

Tarta z kremem czekoladowym i truskawkami
Będą potrzebne: na ciasto kruche – 250 g mąki, 75 g cukru pudru, mała torebka cukru wanilinowego, 150 g miękkiego masła, jajko, szczypta soli. Na krem – szklanka śmietanki kremówki 36%, 250 g gorzkiej czekolady, łyżka likieru pomarańczowego, truskawki.
Jak to zrobić: mąkę przesiewamy na stolnicy lub blacie kuchennym, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, sól i masło. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w przezroczystą folię i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Kruchym ciastem wylepiamy dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o pofałdowanych brzegach (może być metalowa, kamionkowa lub silikonowa). Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180ºC piekarniku przez 20-25 minut.
Krem – w garnku podgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajmy do niej pokruszoną w kostkę czekoladę i mieszamy, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance. Wlewamy łyżkę likieru. Tak powstały krem schładzamy i wlewamy na upieczony spód tarty, aby wypełnił dno formy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie możemy przygotować truskawki do dekoracji. Myjemy je, osączamy na papierowym ręczniku, a następnie kroimy je na połówki. Tak przygotowanymi owocami dekorujemy tartę, układając je na całej powierzchni kremu. Bon appétit :)

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania