Tygodnik Strefa Mińsk NR 43/44 (311/312)

Warsztaty serowarskie

W Podcierniu odbyły się warsztaty serowarskie, zorganizowane przy współpracy Gminy Cegłów z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego

Opublikowano: 27 Listopada 2017, Poniedziałek, 22:27
Autor: btsd
 0 0 0

W czwartek, 23 listopada 2017 r., w Wiosce kulinarnej w Podcierniu odbyły się warsztaty serowarskie, zorganizowane przy współpracy Gminy Cegłów z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego. Udział w wydarzeniu wzięło 50 pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Cegłów, które dzięki spotkaniu wzbogaciły swoją wiedzę nt. samodzielnego wykonywania w warunkach domowych różnych rodzajów serów, w tym sera koziego.

Warsztaty oficjalnie otworzył Wojt Gminy Marcin Uchman. Zajęcia podzielone były na dwa panele. Pierwszy – teoretyczny nt. mleka i jego produktów był wprowadzeniem do części praktycznej, podczas której uczestnicy uczyli się wytwarzania sera. Następnie poznali tajniki produkcji ricotty z wykorzystaniem powstałej serwatki. Całość zwieńczyła degustacja przygotowanych serów oraz poczęstunek z produktów tradycyjnych i regionalnych, przygotowany przez Gospodarstwo p. Grażyny Stelmachowskiej przy wsparciu KGW Podciernie.

Serdeczne podziękowania należą się p. Krzysztofowi Jaworskiemu – serowarowi żuławskiemu, który wspaniale poprowadził warsztaty. Były one doskonałą okazją do zdobycia ciekawej, praktycznej wiedzy.
Na realizację zadania Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego udzielił wsparcia finansowego w wysokości 2750 zł brutto.

mat. organizatorów

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania