Tygodnik Strefa Mińsk NR 17/18 (373/374)

Z Chartes do Mińska Maz.

Magda i Augustin mieszkają razem w Mińsku Maz. od 4 lat. Augustin jest założycielem firmy AB Prestige Augustin Belloy, która zajmuje się importem wysokiej jakości win.

Opublikowano: 10 Stycznia 2017, Wtorek, 14:45
Autor: plina_m
 0 0 0

Okazuje się, że miłość do wina wysysa się z mlekiem matki, przesiąka się nią od dzieciństwa, bo wino to nie tylko trunek zamknięty w butelce to przede wszystkim ziemia, słońce, francuska tradycja i wspomnienia...

JR: Augustin, skąd pochodzisz i jak twoja życiowa droga zakręciła do naszego miasta?

Jestem Francuzem, z miejscowości Chartres a dokładniej ze starej, średniowiecznej dzielnicy Saint Pierre (Świętego Piotra), nad którą opiekę kulturową sprawuje stowarzyszenie mojego taty Comité Saint Pierre. W Mińsku Mazowieckim żyję już od 4 lat ale pierwszy raz przyjechałem tutaj w lutym 2006 roku. Widziałem więc, jak to miasto zmieniło się na przestrzeni 11 lat. Zamieszkałem w  Polsce, w  Waszym mieście, bo moje serce tutaj znalazło swoją drugą połowę. Moja żona jest z Mińska, ale razem mieszkaliśmy wcze- śniej kilka lat w stolicy Francji, Paryżu. Po kilku wspólnie spędzonych tam latach, zdecydowaliśmy się zamieszkać tutaj ostatecznie. Ja tutaj dobrze się czuję. Lubię nawet polską zimę, choć żona martwiła się, że właśnie przez nią z Polski ucieknę.

Odkąd pamiętam, wino miało u nas bardzo ważne miejsce. W mojej rodzinie są osoby, które miały bądź mają winnice i produkują wina i szampany. Pamię- tam rozmowy rodziców przy kolacji o producentach, regionach itd. Francuzi lubią rozmawiać o perełkach, mało znanych, ale dobrych winach, najlepiej jak są w  ciekawej cenie. Lubią rozkoszować się dobrym połączeniem wina z daniem. Mój tato dzieli się ze mną swoimi znaleziskami, winami od drobnych producentów, często nieznanych. Moja mama szykując obiad czy kolację pozostawia tacie wybór wina. Jedno idzie zawsze w parze z drugim.

Ja osobiście poznałem wino w wieku 7 lat, kiedy to po raz pierwszy rodzice pozwolili mi jedynie zamoczyć w nim usta. Pamiętam też, wyjątkowy prezent jaki kiedyś dostałem od mojego taty… zestaw próbek zapachowych, było ich ponad pięćdziesiąt. Mogłem na nich ćwiczyć rozpoznawanie aromatów. Zachowałem to w rodzinnym domu do dziś. Zawsze miałem wyczulony węch. Jak byłem mały często wszystko wąchałem, zwłaszcza jedzenie. Ciekawe jest to, że tak również robi moja 2,5 letnia córka. Dziś również kieruję się często węchem, kiedy gotuję czy dobieram przyprawy do dań. Po zapachu jestem w stanie wyczuć składniki, nawet kiedy żona próbuje przemycić w potrawach coś, czego nie lubię jeść.

JR: Teraz jest jasne, że zostałeś skazany na taką ścieżkę zawodową

Firmę AB Prestige Augustin Belloy założyłem wraz z żoną w 2015 roku i była to naturalna konsekwencja mojej pasji i rodzinnej tradycji. We Francji, z pokolenia na pokolenie podtrzymujemy tradycję kultury picia wina. Moje obserwacje zmian kultury kulinarnej w Polsce od 11 lat, otwarcia Polaków na kultury i zwyczaje innych krajów, upewniły mnie, że podążam w dobrym kierunku. Wybrana przez mnie branża to naturalnie wina i gastronomia francuska, tak bardzo bliska mojemu sercu. Szeroka oferta produktów z Francji to efekt różnorodności mojego rodzinnego kraju: gleb, tradycji czy klimatów i to właśnie chcemy zaoferować polskim miłośnikom wina.

Równie ważne dla mnie jak produkty jest bezpośredni, bliski kontakt z klientem, w trakcie którego mogę przekazać wiedzę o winie, porady, po prostu podzielić się pasją. Za punkt honoru wziąłem sobie pokazanie, że świetne wina wcale nie muszą być drogie. Mogę zaproponować bardzo dobre produkty na każdą okazję i do każdej potrawy. Wybór produktu, zwłaszcza wina, jest nie tylko kwestią gustu, ale także zwróceniem uwagi na historię produktu, tworzenia go, łączenia szczepów. To jest właśnie moje podejście i moja wizja działania w AB Prestige.

JR: Wino dla Francuzów jest czymś więcej niż tylko napojem, jest stylem życia.

Tak to prawda, wino na stole francuskim jest czymś więcej niż napojem, jest symbolem i jest częścią naszego narodowego dziedzictwa kulturowego. Francja to kraj, gdzie konsumpcja wina jest jedną z największych na świecie. Wyraźnie można zauważyć tam pasję i miłość jaką okazują Francuzi temu trunkowi i trwa to już od bardzo dawna. Na spotkaniach rodzinnych rozmowy o  winie wzbudzają poruszenie, dyskusje, to ważny ich element. Odkrywanie, jak smakują tajemnice wina, opisanie jak smakują czy pachną, nie jest łatwe. Wino jest jak kobieta, pełna tajemnic, uroku, charakteru, słodkich sekretów, urzekających nasze zmysły. My staramy się złamać te tajemnice, które zostały stworzone dla nas przez Matkę Naturę. Serwowanie wina do posiłków w  moim pojęciu powinno być jak świetnie zagrana symfonia, wszystko musi ze sobą współgrać, danie i wino muszą do siebie pasować. Jedną z głównych zasad podawania wina jest to, że najmniej zbudowane wino musi poprzedzać mocniejszy trunek. Wytrawne wino powinno poprzedzać wino słodkie. Wino białe wytrawne – poprzedza czerwone wino, a czerwone wino powinno poprzedzać białe słodkie.

JR: Powiedz coś więcej o regionach i szczepach winogron, jak to się ma do smaku wina.

Z Czym Państwu kojarzy się Francja? Z Polami Elizejskimi, Wieżą Eiffel‘a, a może z Lazurowym Wybrzeżem? Mnie od razu przychodzi do głowy wino: Bordeaux, Beaujolais, Chablis, szampan itd. To one przypominają nam o  wyjątkowych ziemiach i  miejscach. Każdy region Francji specjalizuje się w winach, pochodzących ze szczepów, które są tak dobrane do danego miejsca, aby dawały najlepsze możliwe i jednocześnie wyjątkowe rezultaty w danym regionie, na danym terenie. To przekłada się na bardzo dobrą jakość i róż- norodność win. Sukces ten to idealne połączenie lokalnych tradycji, ziemi i klimatu z odpowiednio dobranym szczepem i ogromną wiedzą i technikami, które musi posiadać producent, aby wydobyć to co najlepsze. Najlepszym przykładem na to jest szampan. Ten prawdziwy, produkowany jest jedynie we Francji. Żadne inne wina musujące spoza terytorium Szampanii nie mogą oficjalnie być nazywane szampanem. To właśnie w Szampanii spełnione są idealne warunki do produkcji szampana. Również większość szlachetnych szczepów pochodzi właśnie z Francji: Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Sauvignon-Blanc. Z regionu Bordeaux pochodzi najsłynniejsze francuskie wino. A dla przykładu Region Akwitania-Limousin-Poitou-Charentes charakteryzuje się klimatem morskim, gdzie lato jest ciepłe a zimy łagodne. Ocean przynosi opady, często podczas zbiorów. Wahania klimatu sprawiają, że jakość wina w poszczególnych latach może różnić się znacząco. Dlatego wina z tego regionu można znaleźć w każdej cenie, od najniższej do bardzo wysokiej. Moją misją w AB Prestige Augustin Belloy jest udostępnienie Państwu możliwości zapoznania się z wysokiej jakości winami, które wybrałem po wielu degustacjach, dokładnych badaniach i spotkaniach z producentami, dla których wino to pasja. Niedługo poszerzymy ofertę wina i produktów spożywczych, w tym południowo-zachodniej Francji. Miłośnicy dobrego trunku i jedzenia nie będą zawiedzeni.

Tekst: JR, zdjęcia: Augustin i Magdalena Belloy

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania