Tygodnik Strefa Mińsk NR 15/16 (371/372)

Z DIETOstrefy do Strefy Smaku

Wielu z nas wychodząc do restauracji, chciałoby zjeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Opublikowano: 12 Lipca 2016, Wtorek, 11:35
Autor: btsd
 0 0 0

Wielu z nas wychodząc do restauracji, chciałoby zjeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. W większości przypadków te dwie strony żywienia stoją na przeciwnych biegunach. Co, jakby spróbować je połączyć? Tej sztuki podjęły się Iwona Nałęcz z córką  Jolantą, założycielki Restauracji Strefa Smaku w Mińsku Mazowieckim znane klientom z działającej od 4 lat i stworzonej od podstaw marki DIETOstrefa oferującej catering dietetyczny.

Wystrój lokalu znajdującego się przy ul. Warszawskiej 63 (skrzyżowanie z ul. Tartaczną) utrzymany jest w klimacie retro. Gustowne, minimalistyczne, ale przemyślane wzornictwo nastraja optymistycznie, co szczególnie może dać pozytywnego kopa na początek dnia po śniadaniach z kawą, które będą tu serwowane. Nawiązaniem do tradycji zdrowego lokalnego pożywienia są fototapety z przedwojennym bazarem oraz sklepikami i witrynami.

O nowym lokalu na mińskiej mapie kulinarnej rozmawiam z Iwoną i Jolantą Nałęcz, założycielkami Strefy Smaku.

Co wyróżnia Waszą restaurację?

Jolanta Dąbek: Poza misją pogodzenia zdrowego i smacznego wyjątkowe w naszej restauracji są godziny otwarcia, ponieważ ruszamy już o 7.00, a w weekendy mamy otwarte nawet do 23.00 (od poniedziałku do czwartku pracujemy w godzinach 7.00 – 21.00, w piątki 7.00 – 23.00, w soboty 9.00 – 23.00, a w niedzielę od 11.00 – 22.00). Rano od godziny 7:00 do 10:00 serwujemy śniadania w bardzo zachęcającej promocji „Weź swoje śniadanie za 3 zł z dowolną kawą lub herbatą”. Naszą intencją jest wyrobienie u wszystkich nawyku jedzenia śniadania! Od 11:00  serwujemy słodkie przekąski i bardzo dobrą kawę oraz lunche i obiady. Wszystko z możliwością zamówienia na wynos i z dowozem. Wyjątkowe są też nasze posiłki bo innowacyjnie zmodernizowane tak, aby nie straciły swojego uroku i smaku, a były jednocześnie zdrowe, bo oparte o lokalne półprodukty.

Skąd pomysł na restaurację?

Iwona Nałęcz: Odkąd pamiętam zawsze marzyłam o własnej restauracji. Jestem z wykształcenia dietetykiem, a od 4 lat prowadzę z córką DIETOstrefę, w ramach której oferujemy catering dietetyczny i dojrzałyśmy zarówno mentalnie jak i finansowo do decyzji o poszerzeniu usług. Marzenia się spełniają... Stworzyłyśmy restaurację, w której będzie można zjeść dietetycznie (sałatki, kasze, warzywa), ale nie zabraknie tradycyjnych potraw, cięższych, lecz opartych o lokalne zdrowe produkty, jak  placek węgierski, duszona kaczka. Chcemy zdobyć też miłośników deserów zarówno tych dbających o linię (desery na bazie jogurtów i owoców), jak i tych, którzy tego robić nie muszą i skuszą się na tradycyjne słodkości. Natomiast nadrzędną naszą intencją jest stworzenie miejsca z klimatem przyjaznym dla ludzi i rodzin, miejsca przesyconego zapachem świeżości i atmosferą odprężenia. Wieczorami, gdy ustanie zgiełk zapraszamy na kolację w naszym ogródku.

Kiedy oficjalne otwarcie?

Iwona Nałęcz: Ruszamy już w najbliższy piątek (15.07.), zapraszamy na dania tradycyjnej kuchni polskiej oraz pyszne desery i owocowo-warzywne smoothies! Na początek oprócz śniadań i deserów, o których wspomniała Jola, będziemy serwować sycące i lekkie obiady, tradycyjne lunche dwudaniowe z lemoniadą lub ciastkiem tylko za 14 zł. Nasze menu można znaleźć na Facebooku StrefaSmakuMMz.

Życzę powodzenia i na pewno się zjawię.

Iwona Nałęcz: Zapraszamy wszystkich smakoszy na otwarcie o godzinie 7.00

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania