Tygodnik Strefa Mińsk NR 15/16 (371/372)

Lasagne serowo-łososiowa

Lasagne serowo-łososiowa to popisowy numer Doroty Wasińskiej, choć twierdzi, że kuchnia to nie jej królestwo.

Opublikowano: 20 Października 2011, Czwartek, 17:12
Autor: admin
 0 0 0

Każdy, kto choć raz zabrał się za przygotowanie jakiejkolwiek lasagne wie, że nie jest to prosta sprawa. A to makaron okaże się za twardy, a to całość rozpłynie się po upieczeniu, beszamel się przypali lub zgęstnieje i kolejność warstw się pomiesza. Ale kiedy po różnych błędach i wypaczeniach pozna się wreszcie tajniki mieszania beszamelu i układania naprzemiennego płatów makaronu, nadzienia i tegoż oto sosu – można przystąpić do wariacji na temat lasagne, aby nie serwować tylko i wyłącznie tej a la bolognese. A wariacji na temat jest naprawdę wiele. Ta z nadzieniem serowo-łososiowym jest właśnie jedną z nich.

 

Będą potrzebne:

(ilości bardziej „na oko” lub wyczucie)

- 1 pudełko makaronu lasagna

- 2 szklanki pokrojonego wędzonego łososia

- 1 szklanka pokruszonego twarogu lub sera risotta

- 1/3 szklanki tartego parmezanu

- świeżo mielony pieprz

- 3 łyżki śmietany 18%

- 1,5 szklanki sosu beszamelowego (płynnego)

- 1 opakowanie mozarelli (zwykłej lub wędzonej, może być od razu starta)

Jako formę do lasagne możemy użyć zwykłej keksówki lub naczynia żaroodpornego.

Jak to zrobić?

W miseczce mieszamy biały ser z dwiema łyżkami tartego parmezanu i śmietaną, solimy i pieprzymy do smaku, odstawiamy, aby włączyć piekarnik, który nagrzewamy do temp. 180-200 stopni C.

Na dno formy, w której przygotujemy lasagne nalewamy warstwę sosu beszamelowego (tyle, aby zakryć dno). Układamy płaty lasagne, które również pokrywamy warstwą beszamelu – dość dokładnie, ale nie za grubo. Na to nakładamy warstwę sera, a następnie warstwę pokrojonego łososia. Na łososia nakładamy płaty lasagne, które pokrywamy beszamelem, następnie serem, a potem znowu łososiem. Czynności powtarzamy do wyczerpania produktów. Na koniec układamy warstwę startej mozarelli, posypanej parmezanem. Całość zapiekamy przez 25-30 minut.

Lasagne smakuje najlepiej podana ok. 30 minut po zakończeniu pieczenia, kiedy będzie jeszcze mocno ciepła, ale już się nie będzie rozpływać w czasie porcjowania.

 

Dorota Wasińska

Mińszczanka, „Pani Personalna w Pewnej Korporacji” – w biurze czuje się jak ryba w wodzie, w kuchni – już trochę mniej, ale jej lasagne z nadzieniem serowo-łososiowym to prawdziwy majstersztyk.

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze!
Znajdź nas na Facebooku
TYGODNIK STREFA MIŃSK
adres biura:
ul. Warszawska 161 (1 piętro)
05-300 Mińsk Mazowiecki
tel. + 48 724 822 000
e-mail: reklama@strefaminsk.pl
lub e-mail: biuro@strefaminsk.pl
projekt graficzny: E-HO - agencja reklamowa - Mińsk Mazowieckikodowanie, system zarządzania